12 foi de plăcintă
75 g unt topit [margarină]
Crema
125 g zahăr tos
140 g gris
50 g amidon de porumb
1.4 litri lapte
65 g unt tăiat cubuleţe
1 vanilie
3 ouă bătute
Siropul de lămâie:
250 g zahăr tos
225 ml apă
Coajă şi zeamă rasă de la o lămâie
Pentru cremă.., amestecaţi zahărul tos, grisul şi amidonul într-un castron.
Turnaţi laptele într-o cratiţă şi daţi-l în clocot.
Luaţi-l de pe foc şi încorporaţi, cu ţelul, amestecul de gris, zahăr şi amidon.
Daţi crema din nou la foc mic, amestecând continuu, până când se leagă
şi se omogenizează. Luaţi-l de pe foc şi amestecaţi untul, până se topeşte complet.
La sfârşit, încorporaţi vanilia şi ouăle bătute şi lăsaţi-l la răcit,
amestecând din când în când.
Preîncălziți cuptorul la 180C. Ungeți 6 foi de plăcintă cu unt topit
şi suprapuneţi-le în tavă, în aşa fel încât să atârne peste margine.
Turnaţi crema, nivelaţi-l şi trageţi foile peste el.
Acoperiţi apoi cu restul de foi, ungând-o pe fiecare cu unt topit
şi împingând marginile pe lângă pereţii tăvii. Crestați puţin primele 2 foi,
în romburi sau pătrate şi coaceți 30-35 de min până se rumeneşte.
Cât timp se coace plăcintă, preparaţi siropul. Turnaţi zahărul, apă,
coajă şi zeamă de lămâie într-o cratiţă, amestecând la foc mic, până se dizolvă zahărul.
Fierbeţi cca 10 min.
Când scoateţi plăcintă din cuptor, turnaţi siropul fierbinte peste ea şi lăsaţi-o la răcit.
Refrigeraţi înainte de răcire.
Rețeta Aici